Lakseburger

2016_03_8
Foto: Vebjørn J. Melum

«Tenk at jeg får spise dette til frokost. Jeg blir nesten litt rørt,» sier Vebjørn etter første bit.

Jeg kommer til å savne villfanget laks, på boks, fra Alaska når jeg kommer tilbake til Norge. Ene og alene på grunn av disse lakseburgerne. De er så utrolig gode. Perfekt balansert mellom karbohydrater fra søtpotet, proteiner og sunt fett fra laksen, og frisk smak av urter og sitron. Naaam. Nok en lunsj-favoritt. Vi er bitt av fiskebasillen (kanskje er elvene snart åpne for Harr-fiske? Snøen er på hell her i Fairbanks). Lag burgerne og server til middag eller lunsj (vi spiser dem lett til frokost også!). Og server med frisk salat og dressing.

Porsjoner: 4+

Tid: 1 time

Ingredienser:

 • 2 bokser villfanget laks*
 • 2 egg, vispet
 • 1/2 kopp kokosnøttmel
 • 1 søtpotet, kokt og most
 • 1/2 kopp olivenmajo
 • 1/2 kopp fersk persille, finhakket
 • 4 vårløk, finhakket
 • 1 teskje hot sauce
 • 1 spiseskje sitronjuice
 • Dryss cayennepepper (valgfritt)
 • Salt og pepper
 • Litt smeltet smør eller kokosnøttolje

*Jeg ser for meg, at disse kakene må kunne lages med en annen type fisk (er ikke tilhenger av norsk oppdrettslaks). Torsk er sikkert godt!

Fremgangsmåte:

 1. Skru ovnen på 200 grader. Skrell søtpoteten, skjær i biter og kok til den er mør. Imens visp eggene i en stor bolle. Når søtpoteten er ferdig kokt, hell av vannet, og la avkjøle en stund. Tilsett avkjølt søtpotet i bollen med egg, og mos til det ligner en klissete røre.
 2. Ha oppi kokosnøttmel, og bland godt. Hakk persille og vårløk, og tilsett blandingen. Ha så oppi olivenmajo, hot sauce, salt, pepper, cayennepepper og sitronjuice. Tilsett til slutt laksen, som du deler med fingrene, og rør alt sammen. La blandingen stå 10 minutter i kjøleskapet (jeg lager den ofte kvelden før, og lar den stå over natten – vips 1-2-3 ferdig frokost neste morgen).
 3. Dekk et stekebrett med bakepapir. Form kakene med hendene @fiskekaker, og fordel på stekebrettet med litt mellomrom. Pensle på smeltet smør (eller kokosnøttolje) på toppsidene, og stek i 10 minutter. Snu kakene, pensle, og stek i 10 minutter til.

Server med sennepsdip i et friskt salatblad.

Dressingen lager du slik:

Bland sammen 1 spiseskje dijonsennep, 4 spiseskjeer olivenmajo, salt og pepper, og eventuelt litt hot sauce. Finhakk litt vårløk og persille, og rør alt sammen i en liten skål.

2016_03_9
Ferdige lakseburgere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s