Paleo – hva er det, egentlig?

2015_des_27Ordet «paleo» stammer fra den paleolitiske tidsepoken, også kjent som steinalderen, som startet for cirka 2.5 millioner år siden, når våre menneskelige forfedre begynte å bruke steinredskaper for å jakte, sanke og tilberede mat. Perioden varte frem til begynnelsen av jordbruket, for cirka 10 000 år siden.

Mange som hører om paleo-kostholdet argumenterer med at å spise paleo (inspirert) betyr å spise akkurat det de spiste for 1 million år siden. Og det synes jeg er både urealistisk og korttenkt. Poenget med paleo, er at genene våre, de som styrer hvordan vi nyttiggjør oss av maten vi spiser, ikke har endret seg noe særlig siden den paleolitiske tidsepoken. Det samme kan derimot ikke sies om nåtidens vestlige kosthold, som har endret seg radikalt.

Dagens vestlige kosthold består i stor grad av «mat-lignende» produkter, rike på tomme kalorier; prosessert mat, fulle av vegetabilsk fett, sukker og raffinerte kornprodukter (hvitt mel). Konsekvensen av å spise disse mat-lignende produktene er at vi blir syke (og selvfølgelig en rekke andre faktorer, som stress, inaktivitet etc). Det er ingen hemmelighet at store deler av befolkningen i den vestlige delen av verden lider av kroniske livsstilssykdommer, som overvekt og fedme, type 2 diabetes, hjerte- og karsykdommer, kreft, og psykiske lidelser. [Merk dere fellesnevneren ved alle disse sykdomstilstandene: INFLAMMASJON!] 

Så tilbake til paleo. Det at genene våre ikke er særlig godt tilpasset noen typer mat, basert på at denne typen mat aldri før har vært tilgjengelig, eller aldri før har vært tilgjengelig i så store mengder, gjør at det å spise noen typer mat kan ha negative konsekvenser for helsa vår.

Dette er da ett aspekt av hvorfor noen velger å spise paleo.

Ett annet, kanskje viktigere aspekt er at det eksisterer god vitenskapelig dokumentasjon for at det finnes mat som gjør oss mindre frisk, og mat som gjør oss friskere (jeg har skrevet mer om det her).

For eksempel så vil et for høyt inntak av raske karbohydrater (sukker og hvitt mel, blant annet) i forhold til hva ens egen kropp tåler, kunne gi en uheldig hormonell respons som fører til fett-lagring. Det skjer hos mennesker som er overvektige, (men kan også skje hos tynne mennesker ved at fettet legger seg rundt indre organer – som kan være vel så helseskadelig). Fett-lagring er et helt naturlig biologisk  fenomen, fordi i en [paleolitisk]tid hvor mat var en begrenset ressurs, var fett-lagring helt nødvendig for å overleve. I våre dager, er dette derimot ikke lenger tilfellet. Mat er tilgjengelig for de fleste i nokså ubegrensede mengder.

I tillegg er det et ofte undervurdert psykologisk aspekt av et for høyt inntak og/eller inntak av lav kvalitets-karbohydrater (=raske karbohydrater). Raske karbohydrater fører ofte til ukontrollerte «cravings» eller lyster, på godt norsk. Lyster er forskjellig fra sult: lyst er en psykologisk respons på raske karbohydrater, «en lyst på noe godt», mens sult er en fysiologisk tilstand hvor kroppen trenger næring og energi for å fungere. Lyst, eller «cravings» kan altså føre til et økt inntak av kalorier, som igjen kan føre til ustabilt blodsukker, som kan gi uønsket vektoppgang, i tillegg til store humørsvingninger og et ukontrollert forhold til mat.

All forskning, kvalitativ og kvantitativ, alt vi vet om mennesket og mat, i tillegg til egne refleksjoner rundt individuell helse må knyttes sammen med sunn fornuft! Man må TENKE SELV. Et paleo (inspirert) kosthold er retningslinjer, et fundament, som man kan bruke for å finne ut hvilken mat som passer for ens egen livssituasjon. I kontekst av psyke, fysiologi, tilgjengelighet av ressurser, muligheter, geografi etc. Vi er forskjellige. Heldigvis. Paleo tar utgangspunkt i at genene våre har endret seg lite, mens mat-kulturen vår har endret seg mye. På godt og vondt. Og så har det blitt forsket opp og ned, helt til vi har mistet både kompass og retningssans. Resultatene er motstridene, og det er vanskelige å navigere.

Så hvorfor skal man prøve paleo? @Whole30 (det er DENNE retningen innenfor paleo jeg tror på). Det funker! Mennesket har jo levd på denne typen mat, generelt sett, i over 2 millioner år… Dessuten funker det for oss samtidsmennesker også, det er noe tidkrevende, det skal sies, men helsa blir garantert bedre!!! (Det sier vel seg selv egentlig, når man bytter ut korn med fargerike grønnsaker for eksempel, og dropper sukker…).

Har jeg bevis?

I boka It Starts With Food, som er en kjemperessurs forklares alt rundt de kostholds-retningslinjene jeg følger i mitt liv. Boka anbefales på det varmeste. Den amerikanske vitenskapsjournalisten Gary Taubes har skrevet om forskningen bak dagens kostholdsråd i boka, Good Calories, Bad Calories. I tillegg finnes det mange andre som tar for seg vitenskapen bak paleo.

Mine favoritt paleo-ressurser er:

Og jeg må bare nevne Michael Pollan – som gjør en formidabel innsats for mat og mennesket.

Ja, jeg skulle likt å kunne referere til minst 1000 forsknings artikler som støtter synet mitt. Det har jeg imidlertid ikke kapasitet til å gjøre, akkurat nå, men håper jo at jeg etter fem år på ernæringsstudier + en bachelor i biologi, har litt mer vitenskapelig backup til argumentene mine. I mellomtiden får dere nøye dere med linkene jeg tipset om ovenfor (de tipser dessuten om flere andre).

Et siste bevis, JEG har fått bedre helse. Jeg sover som en gud, hver eneste natt. Våkner uthvilt, ser fresh ut, og føler meg fantastisk. Jeg har en konsentrasjonsevne og hukommelse jeg aldri har sett maken til før, i mitt hode, i alle fall. Og det gjør at jeg kan være fokusert en hel dag (uten å sovne i forelesning klokka 2, revolusjonerende!). Jeg har stabilt blodsukker, normalt blodtrykk, og er dessuten blitt normalvektig! (BMI fra 30 til 24!!!) Det er litt skryt, men jeg er faktisk ganske stolt. Helse er MYE mer enn vekt! Men jeg kan ikke lyve: det er utrolig fint å være lettere.

2016_06_16
Alaska 2016.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s