Mental trening

2016_06_20
Padling på Kenai River (Alaska) våren, 2016.

Jeg har lyttet en del til Ingefær podcast, som jeg synes har en fin livsfilosofi, spennende og lærerikt innhold, i en behagelig setting. Stadig vekk lærer jeg nye og nyttige ting!

 

Link til Ingefær podcast her.

Det jeg dro stor nytte av i helgen var podcastene og innleggene til Sara Lossius om mental trening. Om å reflektere over verdier, og sette seg mål og sånn. Tidspunktet er perfekt, da jeg virkelig trengte noen drømmer og mål inn i mørketida her i nord. Alle kan dra nytte av å sette seg konkrete, realistiske mål. Det fører til større fokus og mestringsfølelse, noe som er viktig i hverdagen for å oppleve glede og mening.

Kort oppsummert er dette det jeg har kommet frem til:

MENTAL TRENING en liten «short-story»

1# Verdier/livsfilosofi

Jeg starter med å kartlegge hvilke verdier jeg har. Denne prosessen er ekstremt nyttig fordi jeg da blir klar over hva som er viktig og viktigst, for nettopp meg og mitt liv. Dermed blir det enklere å bli bevisst om handlingene mine er i konflikt med verdiene mine, eller ivaretar verdiene mine på en god måte. Tanken er at dersom jeg handler i tråd med verdiene mine så har jeg det bedre med seg selv, og lærer å prioritere hva som er viktigst for meg.

Eksempler på verdier er: familie, ærlighet, kunnskap, natur, helse.

Hva er dine verdier? Hva betyr verdiene dine for deg? Hvor viktige er de?

Gjennom denne prosessen har jeg kommet frem til at familie og venner er to viktige verdier for meg. Jeg har forbedringspotensial når det gjelder å holde kontakten med både familie og venner, og det ble ekstra tydelig når jeg jobbet strukturert med verdiene mine. Hvis det er så viktig for meg kan jeg da prioritere kontakt oftere?

2# Målsetting

Cecilie Ystenes definerer mål som: «et ønske om en fremtidig tilstand.» Jeg var så heldig (eller uheldig) at jeg startet med blanke ark. Det var i alle fall det jeg trodde, men etter litt betenkning kom jeg frem til flere mål, både langsiktige og kortsiktige. Å strekke seg etter noe gir pågangsmot og motivasjon. Kortsiktige mål gjør hverdagen mer meningsfull.

Mål deles inn i:

  • Langsiktige mål (drømmemål)
  • Kortsiktige mål

Eksempel på mål: gå på topptur til Kjølen med nye ski i vinter.

Hva er dine mål? Langsiktige og kortsiktige? Hvorfor er akkurat dette målet viktig for deg?

Å sette seg gode, realistiske, men samtidig litt hårete mål har vært veldig bra for meg. Det gjorde også at jeg ble klar over at jeg ønsker å gjennomføre ting som jeg egentlig ikke var helt klar over, mens andre ting plutselig ikke er like viktige.

Mål kan lages etter SMART-metoden, som det er skrevet om her.

S-pesifikt, M-ålbart, A-ktivt, R-ealistisk, T-idsbestemt >> Evaluering.

Deretter lages en plan for oppnåelse.

Hva er mål/delmål for:

  • I dag, i morgen
  • Denne uka, neste uke
  • Denne mnd, neste mnd osv…

Så kartlegges hindringer/distraksjoner.

3# Forberedelse

Forberedelse dreier seg om å visualisere. Jeg ser da for meg hindringer, distraksjoner, utfordringer, slik at jeg raskere kommer «back on track», og kan fokusere på målet mitt. Jeg liker best å ha et positivt fokus, og synes det er nyttig å visualisere oppnåelse og suksess også. Det handler om å sende ut tanker på riktig frekvens slik at sannsynligheten for å lykkes, øker.

4# Avspenning

Skal jeg yte maks er jeg helt avhengig av å få koble av i naturen. Nå er jeg heldig og bor med tursti rett utafor, og har en hund som trenger utetid, så det å komme seg ut å få koblet av er en deilig, daglig luksus. Av og til hender det at jeg buldrer eller gjør litt yoga.

Når jeg jobber med verdier, målsetting og planer foretrekker jeg å sitte med penn og papir og skrive. På papiret blir abstrakte tanker konkretisert. Det hjelper for at målene mine skal føles håndterbare, oppnåelige og skape den gode følelsen av å mestre!

Aktuelle podcaster:

Ingefær podcast, episode 38: Snakk godt til deg selv!

Ingefær podcast, episode 11: Mentaltrener Cecilie Ystenes om hvordan bli en råere utgave av deg selv.

Aktuell lesing:

Sara Lossius om å finne sine verdier, og om å sette seg mål (her finnes enda flere linker til nyttig lytting og lesing).

Så finn frem penn og papir og sett deg noen små og store mål. Det føles bra!

2 kommentarer om “Mental trening

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s