Hønsekraft

img_3575-2

Hvis noe kan kalles supermat, så er det ordentlig langtidskokt kraft på næringsrike skrotter og/eller kraftbein. Jeg liker kraft ekstra godt fordi det setter en god smak på maten: supper, sauser og gryter blir mye fyldigere og metter mer! Kraft skal visstnok ha mange gunstige helseeffekter, mer kan leses her.

Ett vel så viktig poeng for meg med kraftlaging er å bruke hele dyret, #hodetilhale-prinsippet er jeg veldig tilhenger av. Høner er normalt ikke det man bruker i hverdagen lenger, og det er synd, fordi høne smaker godt. I tillegg synes jeg det er respektfullt ovenfor verpehøna som produserer egg til oss, under kummerlige forhold, å bli brukt til menneskemat, istedenfor at 3 millioner høns blir gasset i hel og brukt til biodisel og sement.

Kraft er veldig enkelt, billig, smakfullt og næringsrikt.

Slik lager du hønsekraft, kjøttet kan du bruke i taco, gryteretter eller salater (det er litt seigt, det er det ikke å komme unna, men jeg synes smaken på kraften er verdt det – kraft av kylling blir ikke like smakfull – og litt av bærekraftspoenget blir jo borte da).

Det optimale er jo som alltid å koke kraft på ei høne som har hatt et bra liv. Jeg har av praktiske og økonomiske grunner ikke tilgang på ei slik høne, og bruker derfor høne fra prior i frysedisken på Eurospar her i Tromsø. Det sender et viktig signal til matsystemet i Norge om at jeg som forbruker ikke synes det er greit at så mye mat går til spille.

Porsjoner: 2-3 liter

Tid: 4 timer +++ (jo lenger jo bedre)

Ingredienser: 

  • 1 tint verpehøns
  • 1 løk
  • 1 gulrot (valgfritt)
  • Litt salt og pepper
  • 2 spiseskjeer epleeddik
  • 3 laurbærblad
  • Passelig med vann

Fremgangsmåte: 

  1. Spyl høna i vasken, ha oppi ei stor gryte (jeg bruker en 10 L gryte fra Ikea). Ha oppi løk, gulrot, salt, pepper, laurbærblad og epleeddik. Hell vann over til det nesten dekker høna.
  2. Kok opp på middels varme,og la stå og småputre til kjøttet løsner fra beina, 2 timer eller mer. Ta så høna ut av gryta, plukk av kjøttet, og legg skrott og skinn tilbake i gryta. (Obs høna er veldig varm!) Alternativt, plukk av kjøttet med passende redskap mens den ligger oppi gryta, men pass på å ikke brenne deg.
  3. Kok skrotten videre i 4 timer, eller over natten. Når kraften er ferdig kan den helles gjennom en sil, og oppi fryservennlige bokser eller glass. Når kraften er avkjølt fryses den i passelig mengde, og vips så har du deilig ferdigkokt kraft til matlaging, eller styrkedrikk til frokost (jeg er ikke kommet helt dit enda).
IMG_3580 (2)
Deilig, hjemmelaget kraft.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s