Om enkelpaleo

Sanne Karlsen (25) er dama bak bloggen: http://www.enkelpaleo.com

2016_06_10
Foto: privat. Kongelaks-fiske i Talkeetna, Alaska. Takk til Henrik Wessel som tok oss med på fiske.(OK, jeg er enig i at catch and release – bilde er litt på kanten. Men det var en sprø opplevelse likevel. Livet er sånn. Kontrastfylt.)
Jeg har en bachelorgrad i Biologi, og studerer nå til å bli klinisk ernæringsfysiolog. Jeg er lidenskapelig opptatt av mat: hva mat betyr for oss i et ressursperspektiv, den etiske og kulturelle betydningen, og helseaspektet for miljø og menneske. Alt henger nemlig sammen.

Derfor er jeg opptatt av en bærekraftig & regenerativ livsstil.

Ekte mat, sunn mat, og naturlig mat – er alle ord jeg bruker for uprosessert, hel mat som kommer fra jorda, i vid forstand.

  • Mat med kort ingrediensliste. (Helst ingen.)
  • Mat våre forfedre ville kjent igjen som mat.
  • Mat som ikke belaster miljøet unødig. (Jeg mener ikke dermed at kjøtt er ut – og korn er inn, men at måten maten blir produsert på: fra jord til bord, skal være bærekraftig i et større perspektiv.)

Eksempelvis så betyr dette at jeg mener lam – gjerne et du vet hvor kommer fra, er en super kilde til animalske proteiner i Norge. Det er sunt, de har (som oftest) hatt et bra liv, og det er bærekraftig for oss i Norge som har lite dyrkbar jord, men mye utmark.

Naturlig, er et ord jeg bruker med forsiktighet. Ordet naturlig i seg selv på produkter betyr ingenting. Omtrent alt kan være naturlig, dersom man argumenterer riktig. Så i praktisk betydning betyr det at:

  1. Maten bør være sertifisert økologisk. (Men dette er ingen garanti for at den er sunn! Det finnes økologisk prosessert mat også.)
  2. Bonden bør ha et ansikt. (Altså at man har et forhold til hvor maten kommer fra, og hvordan den har hatt det.)
  3. Dyrk din egen mat! (Da vet man nøyaktig hva den inneholder, og hvor den kommer fra.)

Paleo, er tanken om at mennesket har evolvert over tusenvis, kanskje millioner av år. Og at genene våre, altså hva vi har tilpasset oss å spise og fordøye, ikke er særlig godt tilpasset dagens kosthold. (Hallo overvekt, fedme, hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, nevrologiske sykdommer, autoimmune sykdommer, kreft, beinskjørhet… osv.) 

Et bærekraftig kosthold, etter paleo-prinsippene, stiller litt høyere krav til oss som forbrukere – det er bare å brette opp armene: Hvordan kan vi forvente god helse – uten å vite om plantene og dyrene vi spiser har hatt et bra liv?

Bra mat kommer fra glade dyr og planter! (Og vi har alle et ansvar for å søke kunnskap om maten vi kjøper og spiser!)

Deretter handling folkens. 

Når vi vet at 1 av 5 oppdrettslaks dør. Når vi vet at det brukes for mye antibiotika i kjøttindustrien. Når vi vet at verpehøns har det j****. Når vi vet at biene forsvinner. Når vi vet at kulturlandskap gror igjen. Når vi vet at havet snart inneholder mer plast enn fisk. Ja da nytter det ikke å sitte på ræva og tenke at – ja men lille meg gjør ingen forskjell – det krever aktiv handling. Gjør noe.

Mest av alt fordi helsa di avhenger av det.

Dette er essensen av enkelpaleo. Inspirasjon til en friskere tilværelse – for deg, og alt og alle rundt deg.

Min historie, kort fortalt, er en omlegging av kostholdet og livsstilen etter plantebaserte paleo-prinsipper (dvs. mest planter, litt sunt, naturlig fett og passelig med animalske proteiner). Konsekvensene er er en mye bedre helse! (Inkludert en 20 kg lettere kropp.)

Oppskriftene, og livsstilstemaene jeg skriver om reflekterer det jeg spiser til hverdags, min livsstil og mine interesser. Jeg elsker natur, frisk luft (kunne derfor aldri bodd i Kina), og er inspirert av å være selvforsynt, i den grad det er forenelig med et moderne liv. Jeg digger å lære om kroppen – derfor studerer jeg en bachelor i ernæring. I tillegg har jeg fått en nyoppblomstret lidenskap for å dyrke min egen mat.

Jeg tror at god helse og livskvalitet ligger i krysningspunktene mellom natur & mat, kropp & psyke. 

Naturen er tross alt livsgrunnlaget vårt! Uten den er vi ingenting. (Det bor nok en liten naturverner inni meg også.)

Alt dette, prøver jeg å formidle via en næringsrik, smakfull og bærekraftig mat & livsstil her på enkelpaleo.

God lesing!